Laura Lintula Laura Lintula

Painavaa asiaa painotetusta opetuksesta

Eilen ja tänään Helsingin sanomat on uutisoinut painotetun opetuksen epäkohdista. Sen sijaan, että sen pariin päätyisivät ne, joita sisältö kiinnostaa, luokkia kansoittava ”parempaa” ympäristöä lapsilleen metsästävien perheiden jälkikasvu. Koulutusjärjestelmä väittää olevansa tasa-arvoinen, mutta todellisuus jättää toivomisen varaa. Painotettu opetus toimii kermankuorintana, joka hyödyttää lähinnä hyväosaisia perheitä ja jättää muut oman onnensa nojaan. Nykyinen malli on eriarvoistava ja jakaa lapset jo alakoulusta lähtien voittajiin ja häviäjiin

Eilen ja tänään Helsingin sanomat on uutisoinut painotetun opetuksen epäkohdista. Sen sijaan, että sen pariin päätyisivät ne, joita sisältö kiinnostaa, luokkia kansoittava ”parempaa” ympäristöä lapsilleen metsästävien perheiden jälkikasvu. Koulutusjärjestelmä väittää olevansa tasa-arvoinen, mutta todellisuus jättää toivomisen varaa. Painotettu opetus toimii kermankuorintana, joka hyödyttää lähinnä hyväosaisia perheitä ja jättää muut oman onnensa nojaan. Nykyinen malli on eriarvoistava ja jakaa lapset jo alakoulusta lähtien voittajiin ja häviäjiin.

Painotettujen luokkien valintakokeet eivät mittaa pyrkijän intohimoa oppiainetta kohtaan, vaan ensisijaisesti vanhempien kykyä navigoida monimutkaisessa järjestelmässä. Se, kuka osaa ilmoittaa lapsensa kokeisiin ja tukea tätä niissä menestymisessä, määrittää pitkälti, kuka pääsee näihin paremmiksi koettuihin luokkiin. Tämä on luokkayhteiskunnan uusintamista, ei tasa-arvoista koulutuspolitiikkaa.

Samaan aikaan tavalliset yleisluokat kärsivät, kun niiltä viedään oppilaita painotetuille linjoille. Jäljelle jäävät ne, joiden vanhemmat eivät joko osaa, jaksa tai ehdi käyttää aikaa pääsykokeisiin valmistautumiseen. Näin tavallisista luokista tulee yhä levottomampia, ja samalla syntyy narratiivi, jossa painotetut luokat ovat synonyymi työrauhalle ja laadukkaalle opetukselle. Mutta miksi työrauha ja kunnollinen opetus eivät voisi olla koko koululaitoksen perusta, vaan vain harvojen etuoikeus?

Minulla on itselläni tausta musiikkiluokalta, ja muistelen kokemusta lämmöllä. Musiikkiluokan opetuksessa oli paljon hyvää, ja se antoi minulle paljon. Mutta näiden tutkimusten ja yhteiskunnallisen keskustelun valossa on välttämätöntä tarkastella asiaa laajemmin kuin vain oman kokemuksen kautta. Musiikkipainotteisuus ei häviä tai kuole siitä, että kaikki oppilaat olisivat samassa luokassa muilla tunneilla. Päinvastoin, se voisi integroida musiikin ja muut painotukset osaksi koko koulun toimintaa ilman, että järjestelmä eriarvoistaa oppilaita.

Olisiko aika päivittää ajatusmalli siis vastaamaan yhteiskunnan muutosta takaamalla kaikille oppilaille yhtä laadukas perusopetus riippumatta siitä, mitä heidän vanhempansa tietävät tai mihin heillä on varaa. Resursseja on suunnattava kouluihin siten, että opettajilla on mahdollisuus antaa jokaiselle lapselle tarvittavaa tukea ilman, että parempiosaisten perheiden lapset pakenevat omiin karsinoihinsa.

On lopetettava julkisen koulutusjärjestelmän muuntaminen markkinamallin mukaiseksi kilpailuksi. Koulutus ei saa olla statussymboli tai kauppatavara, vaan sen on palveltava kaikkia tasavertaisesti. Meillä ei ole varaa siihen, että julkisin varoin ylläpidetty koulujärjestelmä toimii vain etuoikeutettujen hyväksi.

Lue lisää
Laura Lintula Laura Lintula

Taide kuuluu kaikille – mutta pääsevätkö kaikki mukaan?

Helsingissä taiteen perusopetus tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden kehittää itseään, löytää luovuutensa ja kasvaa osaksi yhteisöä. Kuitenkin tällä hetkellä vain harvoilla on siihen aito mahdollisuus.

Helsingissä taiteen perusopetus tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden kehittää itseään, löytää luovuutensa ja kasvaa osaksi yhteisöä. Kuitenkin tällä hetkellä vain harvoilla on siihen aito mahdollisuus. Opetus on kallista, ja uusia valtionosuustunteja ei ole myönnetty pääkaupunkiin vuosikymmeniin, vaikka väkiluku on kasvanut merkittävästi. Tämä johtaa siihen, että perhetausta määrittelee entistä enemmän, kuka voi harrastaa musiikkia, tanssia, kuvataidetta tai muita taiteenlajeja – ja kuka jää ulkopuolelle.

Kun julkinen rahoitus ei kasva tarpeen mukana, oppilaitokset joutuvat kattamaan kustannuksia korkeammilla asiakasmaksuilla. Se tarkoittaa, että monessa perheessä joudutaan valitsemaan, riittävätkö rahat lapsen taideharrastukseen vai johonkin muuhun. Onko oikein, että Helsingissä lapsen mahdollisuus taideharrastukseen riippuu lompakon paksuudesta?

Taiteen perusopetus on ensisijaisesti hyvinvointia ja tasa-arvoa vahvistavana peruspalvelu, ei luksusta. Meidän on vahvistettava julkista rahoitusta nimenomaan sinne, missä tarve on suurin – ja Helsingissä tarve on kiistaton.

Taiteen perusopetus ei ole vain harrastus. Se on investointi lasten ja nuorten hyvinvointiin, itsetuntoon ja tulevaisuuden taitoihin. Se kehittää luovaa ajattelua, yhteistyötaitoja ja antaa valmiuksia, jotka ovat tärkeitä kaikilla aloilla. Meidän on varmistettava, että jokaisella lapsella on mahdollisuus saada osansa tästä – riippumatta perheen varallisuudesta.

Ratkaisut ovat olemassa: julkisen rahoituksen kasvattaminen ja kohtuuhintaisten oppilaspaikkojen turvaaminen. Taiteen perusopetuksen pitää olla jokaisen helsinkiläislapsen oikeus, ei vain etuoikeutettujen etu.

On aika tehdä tasa-arvoisempia päätöksiä. Taide kuuluu kaikille.

Lue lisää
Pasi Vuoti Pasi Vuoti

Koulushoppailu – vapauden illuusio ja eriarvoisuuden todellisuus

It all begins with an idea.

Helsingissä koulushoppailu on kuin kotikaupungin versio mustasta perjantaista: innokkaat vanhemmat säntäävät metsästämään parasta diiliä lapselleen, mutta lopputulos on kaikkea muuta kuin tasapuolinen. Kuka tästä hyötyy? Ei ainakaan se lähiökoulun ekaluokkalainen, jonka luokkakoko kasvaa ja resurssit hupenevat, kun koulun "vetovoima" ei pärjää ranking-listoilla.

Onhan se ymmärrettävää, että jokainen vanhempi haluaa lapselleen parasta. Mutta mitä tapahtuu, kun Helsingin koulut jakautuvat yhä selvemmin "hyviin" ja "huonoihin"? Siitä seuraa asuinalueiden eriytymistä, koulutuksen periytymistä ja eriarvoisuuden syvenemistä. Kun tiettyjen alueiden koulut leimautuvat ja oppilaspohja kaventuu, lopulta kaikki häviävät – kyllä, myös ne, jotka kuvittelevat olevansa voittajia valitessaan koulun kauempaa.

Pahimmillaan koulushoppailu ruokkii myyttiä siitä, että vain tietyissä kouluissa voi saada laadukasta opetusta. Todellisuudessa Helsingin peruskoulut ovat täynnä loistavia opettajia ja laadukasta opetusta – ongelma on siinä, että yhteiskunnan rakenteet ja vanhempien valinnat voivat tehdä kouluista itseään toteuttavia ennustuksia. Kun "hyvien perheiden" lapset viedään pois lähikoulusta, jäävätkö jäljelle vain ne, joilla ei ole vaihtoehtoja?

Jos halutaan oikeasti tasa-arvoista koulutusta, ratkaisu ei ole vapauden maksimointi yksilötasolla, vaan yhteisen hyvän ajattelu. Sen sijaan, että vanhemmat laittavat energiansa koulujen väliseen kilpailuun, pitäisi keskittyä siihen, että jokainen koulu Helsingissä olisi paikka, jonne lapsi voi mennä ilman pelkoa siitä, että hänen koulupolkunsa määritetään jo ekaluokalla. Silloin ei tarvitsisi shoppailua, koska tarjonta olisi kaikkialla tasalaatuista ja laadukasta – ja mikä tärkeintä, jokaiselle saavutettavaa.

Lue lisää
Laura Lintula Laura Lintula

Helsinki ja loputon puunkaatobuumi – onko jokainen metsä vaarassa?

Helsinki on kaunis kaupunki. Merellinen, vehreä, luonnonläheinen – tai ainakin oli. Viime vuosina tuntuu siltä, että kaupungin johdossa on päätetty, niemeen, nokkaan ja saarelmaan pitää rakentaa. Metsät eivät ole enää hengähdyspaikkoja, vaan tulevia tontteja. Ja jos et usko, käyppä vilkaisemassa Herttoniemeä, Keskuspuistoa tai Malmin seutuja – raivauskoneet jylläävät, eikä männynkäpyäkään jää muistoksi.

Helsinki on viime vuosina panostanut kasvuun ja tiivistämiseen, mikä sinänsä on ymmärrettävää. Mutta onko mitään rajaa? Kaupunkibulevardit, uusien asuntoalueiden vyöry ja raiteiden ympärille pakkoniputettavat korttelit ovat kaikki hienoja suunnitelmissa, mutta valitettavasti niitä varten vedetään sileäksi kaikki lähiluonto, joka sattuu jäämään tiellemme. Metsät saavat väistyä, koska ne eivät kuulemma ole ”kaupunkirakenteen kannalta tehokkaita”. Ikään kuin tehokkuus mitattaisiin pelkästään neliömetreissä ja rakennusoikeudessa, eikä siinä, että ihmiset tarvitsevat ympärilleen muutakin kuin betonia ja asvalttia.

Entäs kaupunkiluonto, joka kuulemma huomioidaan? Sehän on ihan kunnossa – kunhan olet tyytyväinen siihen, että alkuperäinen metsä korvataan postimerkin kokoisella nurmikaistaleella ja muutamalla istutetulla puulla. Siinä on sitten sitä vihreyttä! Samalla unohtuu se, että luonnontilaiset metsät ovat aivan eri asia kuin rakennetut puistot. Metsät tarjoavat suojan linnuille, hyönteisille ja muille eläimille – ja hei, myös meille ihmisille, jotka haluavat hengittää välillä jotain muutakin kuin pakokaasua ja työmaan pölyä.

Ironista on, että Helsinki kuitenkin brändää itsensä kestävän kehityksen ja ilmastotavoitteiden edelläkävijänä. Ilmastotekoja pitäisi tehdä, mutta niidenkö kuuluu tarkoittaa, että kaadetaan hiilinieluina toimivat metsät ja rakennetaan niiden tilalle betonikortteleita? Jotenkin logiikka ei oikein kohtaa.

Tottakai kaupunki kasvaa ja tarvitsemme asuntoja, mutta voisiko kaavoittaminen joskus olla muutakin kuin luonnon uhraamista? Onko todella niin, että jokainen pusikko on mahdollinen rakennusmaa? Voisiko edes joitain lähimetsiä säästää niin, ettei kaupunkiluonto tarkoita vain ruukkukasveja auringon kärventämällä aukiolla?

Helsinki, nyt olisi aika vähän hellittää raivauskoneen kaasujalkaa ja miettiä, miltä tämä kaupunki näyttää ja tuntuu vielä 50 vuoden päästä. Ehkä joskus voi rakentaa niin, että myös luonto jää eloon?

 

Lue lisää
Pasi Vuoti Pasi Vuoti

Helsinki tarvitsee toimivat lähipalvelut toimivan arjen tueksi

It all begins with an idea.

Lähipalvelut ovat hyvinvoivan kaupungin perusta, mutta Helsingissä ne ovat vaarassa. Jättikoulut, valtavat päiväkodit ja keskitetyt terveyspalvelut eivät palvele asukkaita, sen sijaan ne kyllä palvelevat budjettileikkauksia. Kaupunki, joka keskittyy taloudelliseen tehokkuuteen ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella, kadottaa sen, mikä tekee siitä elävän ja inhimillisen.

Lähipalvelut ovat elintärkeitä, mutta silti niitä lakkautetaan. Lähipalveluissa on kysymys tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta. Kun lähikoulu lakkautetaan tai terveysasema siirretään toiselle puolelle kaupunkia, eniten kärsivät ne, joilla ei ole varaa maksullisiin palveluihin tai joustavuutta matkustaa. Ikääntyneille tämä tarkoittaa arjen itsenäisyyden murenemista, lapsiperheille kaaosta ja epävarmuutta. Puhumattakaan joukkoliikenteen hinnasta, mutta se on sitten taas jo seuraavan kirjoituksen aihe..

Helsingin linjaus suurista kouluista ja päiväkodeista on esimerkki politiikasta, jossa säästöjen varjolla ajetaan alas yhteisöllisyyttä ja lasten hyvinvointia. Pienet, turvalliset yksiköt korvataan massalaitoksilla, joissa yksilöllinen huomiointi vaikeutuu ja yhteisöllisyys katoaa. Onko todella tehokasta, että pienet koulut suljetaan ja oppilaat sullotaan valtaviin laitoksiin, joissa henkilökunta uupuu ja lapset hukkuvat massaan?

Palveluiden keskittäminen ei ole neutraali päätös – se heikentää palveluiden saavutettavuutta ja lisää eriarvoisuutta. Helsingissä tämä näkyy jo nyt terveyspalveluissa ja koulutusjärjestelmässä. Kun terveysasemia yhdistetään, jonot kasvavat ja hoitoon pääsy vaikeutuu. Kun lähikoulu lakkautetaan, perheiden arki muuttuu raskaammaksi ja alueiden elinvoima heikkenee. Kuka haluaa asua kaupungissa, jossa arki on jatkuvaa kamppailua peruspalveluiden saavuttamiseksi?

Helsinki voi tehdä parempia valintoja!  Lähipalveluiden alasajo ei ole luonnonlaki vaan kyse on poliittisista valinnoista. Helsinki voi päättää panostaa lähipalveluihin, pitää koulut ja päiväkodit inhimillisinä ja varmistaa, että kaupunginosat säilyvät elävinä ja toimivina. Tämä tarkoittaa investointeja lähikouluihin, kirjastoihin, terveysasemiin ja muihin arjen kannalta keskeisiin palveluihin. Se tarkoittaa myös sitä, että kaupunki ei kohtele asukkaitaan pelkästään tilastolukuina, vaan ihmisinä, joiden hyvinvointi tulee asettaa etusijalle.

Helsinki on kaupunki, jonka ei pitäisi myydä sieluaan tehokkuusajattelulle. Lähipalvelut eivät ole kulu, vaan sijoitus oikeudenmukaiseen ja elinvoimaiseen kaupunkiin. Nyt on aika tehdä päätöksiä, jotka palvelevat helsinkiläisiä – ei leikkauspolitiikan kylmiä laskelmia.

 

Lue lisää